.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 16 de maig del 2015

Romeria Sant Muç - Aplec de Primavera i Festa dels Xatos - Festes Populars


L’agrupació “Els Xatos“ era una de les més populars i característiques de la Barcelona vuitcentista que cada any, per les festes de Pasqua Granada, anava en romiatge a l’ermita que custodia la capella del seu patró, Sant Muç.

Aquesta ermita està situada a les afores del nucli urbà de la ciutat de Rubí. A principis del s. XIV ja era venerat com a Sant i la seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i encara conserva bona fama pels innombrables favors concedits pel gloriós Sant a tots els pobles de la rodalia. De la devoció que va difondre en són testimonis els nombrosos ex-vots que s’han conservat fins ara.


L’últim “Xato” que les nostres àvies encara recorden fou en Pau de la Barba que seguí la tradició de portar la bandera des de Barcelona a la capella del Sant fins els darrers anys de la seva vida i que va morir el juny de 1922. La seva família va fer donació de la bandera al doctor Guardiet i avui esta exposada al Museu junt amb el quadre (ex-vot) que van portar les colles de “xatos”, amb motiu de la pesta.
 
La gent de Rubí s’afegia a la festa i a l’arrossada que els “xatos” feien a Sant Muç, però on més participaven era al ball de tarda que, de tornada, s’organitzava a la plaça del poble.

Els canvis de costums i els nous temps van anar desdibuixant la “Festa dels xatos” i l’antic aplec no va poder mantenir tota la força i la solemnitat. La festa va desaparèixer  com tal però mantenint-se l’aplec  amb l’ofici religiós i les sardanes essent-ne els mantenidors i organitzadors la Parròquia de Sant Pere de Rubí i el Foment de la Sardana de Rubí.

L’any 1986, amb motiu de la celebració del mil·lenari de la ciutat, l’Esbart Dansaire de Rubí va plantejar la recuperació de la festa a partir de l’aplec. Amb la col·laboració i el patrocini de l’Ajuntament es va iniciar una campanya per instaurar de nou la festa dels xatos.

Actualment és una de les dues festes locals i està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la Parròquia de Sant Pere de Rubí,  amb la col·laboració de l’Ajuntament i altres entitats que formen part de la Taula de Cultura Popular i Tradicional, així com de la Masia Can Ramoneda i la Masoveria de Sant Muç.
       
És tradicional concentrar-se a la plaça del Doctor Guardiet, a les 9 del matí, i iniciar la festa amb una xocolatada amb melindros, activitat oberta a tothom. Després se surt en cercavila cap a l'ermita de Sant Muç i a mig camí ens ofereixen un petit refrigeri a la Masia de Can Ramoneda.
 

A mig matí, en acabar la missa a l'ermita, tenen lloc les diverses actuacions de les entitats participants, com la ballada de gegants, l'actuació dels castellers o el cant de la Unió Coral Rubinenca. Tot seguit es balla la Dansa dels Xatos, (Creació de l’Albert Sans l’any 1986, Mil·lenari de Rubí), sardanes i s'acaba amb l'encesa del foc per part de les diverses colles de diables participants.
 






També és costum fer un dinar de germanor, el qual consisteix en una arrossada popular, a càrrec de la Unió Extremenya de Rubí, i una ballada de danses participatives abans d'emprendre el camí de tornada cap a la ciutat al voltant de les 17.30 h.
L’Aplec de Primavera i Festa dels Xatos es celebra el Dilluns de Pasqua Granada i quan aquest no és festiu el Diumenge de Pentecosta.

GOIGS  DE  SANT  MUÇ
Puig que allà en la Glòria Santa
tant poder heu alcançat:
Siau Sant Muç advocat
del devot que aquí us canta.
Qui la vostra Imatge adora
que es venera a Rubí

és cert que obtindrà aquí
el favor que a Vós implora;
tot malalt a Vós recorre
en aquesta Església Santa
Siau Sant Muç advocat
del devot que aquí us canta.
Puig que allà en la Glòria Santa
tant poder heu alcançat:
Siau Sant Muç advocat
del devot que aquí us canta.

Textos revisats per Josep Puigventos President de Foment de la Sardana i Joan Camps president de l'Esbart Dansaire

Fotografies Arxiu Colla de Diables de la Riera de Rubí i Jordi Garcia - @localpres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada