.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 27 de maig del 2015

Ball de Gitanes - Esbart Dansaire de Rubí - Balls Tradicionals

El Ball de Gitanes més que una dansa era tota una festa i des del seu origen com a dansa ballada pels gitanos quan celebraven els seus casaments fins a la seva incorporació al patrimoni popular de la nostra gent, la dansa va passar una colla de vicissituds. Va incorporar músiques i personatges, va servir per organitzar concursos i encara avui és el document de dansa més festiu de la nostra tradició. Així el trobem en el record d’alguna gent (Mollet, 1887), en les ballades de les colles de les comarques vallesanes i en els documents dels folkloristes (Maspons i Labros, Amades, Capmany).
 
 
A Rubí es ballen Gitanes des d’abans de la fundació de l’ Esbart, el 1923, i consten en programa de les seves actuacions de la festa major dés del 1927. És, però, a partir de la versió coreogràfica que en fa Albert Sans, l’any 1970, que el Ball de Gitanes de Rubí adquireix una nova personalitat artística i una molt mes gran difusió arreu, al costat d’un marcat arrelament a la ciutat que s’identifica amb la dansa fins a fer-la representativa.

 
Tenim doncs dos moments del mateix Ball de Gitanes, la tradicional ballada a la plaça, amb la força de la participació, i la seva presentació com a espectacle, amb tots els recursos de l’element escènic.

 
De tot això, el 2007, Rubí en fa aniversari: són vuitanta anys de ballar-les, 37 anys de la seva recreació escènica i 25 d’ençà que la gent de Rubí va voler tornar-les a treure al carrer cada any, per la Festa Major.


 
 
Per la seva vinculació a tants i tants pobles hem de dir que aquesta és una dansa de Carnestoltes i de Festa Major i una dansa per a viure-la i no només per presenciar-la. I afegiríem encara que a les comarques dels dos Vallès no hi ha unes soles “Gitanes” sinó tantes com pobles que les ballen: és per això que nosaltres estimem, a l’escenari i a la plaça, el Ball de Gitanes de Rubí.




Textos facilitats per l'Esbart Dansaire de Rubí
Fotografies Jordi Garcia @localpres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada