.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


divendres, 17 d’abril del 2015

Tabalers de la Riera - Colla de Diables de la Riera de Rubí - Percussió


L’entitat sempre ha anat acompanyada amb percussió pròpia. Des de la seva fundació l’any 1990, la percussió sempre ha estat present passant per diferents etapes, sent avui dia, una secció totalment consolidada i en equilibri amb les diferents seccions de Foc, existents a la colla de Diables de la Riera de Rubí. 

Fotografía: Arxiu Colla Diables de la la Riera de Rubí
 
Els inicis sempre son complicats i en les seves primeres etapes, la percussió no era estable, formada per amics de la colla que anaven i venien i col·laboraven en correfocs de festa major, fins hi tot els mateixos diables per ajudar-los, s’animaven i acabaven apuntant-se a tocar el tabal.
  








Fotografies: Arxiu Colla de Diables de la Riera de Rubí
 
Va ser entrat l’any 2005, quan Josep Milà, provinent d’aquestes primeres etapes, adquireix una col·lecció de Tabals tradicionals construïts amb fusta, pell i cordes, i els cedeix a l’entitat. Es gràcies aquests tabals, que la percussió comença a fer un gir important  i creix, fins al punt que es consolida un primer grup de tabalers sense nom propi, que comença a identificar-se amb l’entitat i acompanya en els Diables allà on van. Per aquest grup es van contractar les primers classes de percussió, Serginho Moreira va ser la primera persona que ens va ajudar, el grup participava en els correfocs i ravals de festa major de la ciutat i amb Ells l’entitat va realitzar intercanvis culturals a Gal•les i a  la Bretanya.

Fotografia: Arxiu Colla de Diables de la Riera de Rubí
 
Avui es conserva sencera la col•lecció de tabals de Josep Milà, l’any 2014 va passar a formar part de la col•lecció de l’entitat en el museu municipal, per a la seva preservació i conservació. Aquests tabals van donar molta guerra i es van poder utilitzar fins l’any 2008, que varen ser substituïts per noves adquisicions. 


Fotografies: Roser Aguilar
 
La reorganització i reactivació de l’entitat després de patir la seva segona excisió, obre la porta a una onada de nouvinguts; La percussió creix, i ho fa al mateix ritme que ho fan les diferents seccions de foc de l’entitat, passada la festa major de l’any 2007, es consolida amb força un nou grup, agafant el nom de Tabalers de la Riera de Rubí. Dissenyen un logotip propi i amb ell s’estampen les primeres samarretes de percussió de la Colla, samarretes que en aquesta etapa van passant per diferents colors, sent les mes conegudes les blau cel i les ultimes de color taronja.
 
Fotografía: Ferran Ybargüengoitia
 
Els tabalers de la Riera de Rubí, van agafar una gran volada, participaven en els correfocs i ravals de festa major de la ciutat, i en els correfocs i tabalades de la Mercè a les festes majors de Barcelona; Quan l’entitat va entrar a la coordinadora de Diables de Barcelona, es van obrir algunes portes i es van produir els primers intents de tabalades locals aportant l’experiència adquirida forà la ciutat; Alguns dels seus membres militaven en altres entitats i grups de percussió i aplicaven les experiències adquirides en la nostra entitat, fins hi tot va haver un intent de consolidar un grup, integrat per tota la percussió local de les diferents Entitats de Cultura Popular i Tradicional, però no va arribar a Cuéllar.



Fotografies Ferran Ybargüengoitia
 
Els Tabalers de la Riera de Rubí, es dissolen l’any 2012 deixant pas a un altre grup propi, conegut com Els Tronats del tabal.

Fotografía: Roser Aguilar

Fotografies Roser Aguilar, Ferran Ybargüengoitia i Arxiu dels diables de la Riera de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada